Sommarspelen

Ja gott folk nu drar innesäsongen igång med nya och nygamla tennishungriga personer som efter semester och sommarlov intar hallen på alla fronter. Klubben hoppas på en hel del nyrekrytering bland såväl vuxna och givetvis även bland barn och ungdomar. Vi har abonnemang och strötider för de som spelar själva och tennislekis/tennisskola för de som i trevligt sällskap lär sig tennisspelets grunder samt tävlingsspel för de som vill förkovra sig ytterligare. En nystart av det förut så populära gruppspelet för motionärer planeras i höst.

 

Utesäsongen gick som på räls för våra två serielag. Herrarna med Fredrik Karlsson, Lelle Eilestam och Peter Johansson vann sin div 2 serie. Damerna ville inte vara sämre utan vann även dom sin serie i div 2. Nästa säsong spelar Jiezzah, Madde och Sara i div 1. Roligt med ett KTK-lag överst i seriesystemet. Våra garvade damer är emellertid inte några duvungar i gamet och har varit med förr och kämpat väl i högsta uteserien.

 

Vårens två tävlingar Majspelen och Junior Open blev lyckade arrangemang där speciellt Majspelen lockade ett eltagarantal som med råge kan mäta sig med storhetsåren på 80-talet.

Många matcher spelades då på de eminenta numera nedlagda Tibblebanorna. Den här gången hyrde vi in oss i Järfälla Tennissällskaps Tennishall med tillhörande utebanor för att få plats med alla välspelade matcher.

 

Den enormt populära poolspelstävlingen Junior Open samlade även den stora deltagarskaror året som gick. Konceptet från början var ett internt juniorgruppspel där dåvarande styrelsen och tävlingskommittén kom på den utsökta idén att bjuda in juniorspelare även från andra klubbar. Junior Open startade VT 2004 och sedan dess har det spelats poolmatcher totalt ca 65 fulla helger. En hel del pusslande och administration med att dela in alla delt (över 2000 starter totalt) i lämpliga spelgrupper där åldrar och spelstyrkor måste stämma har det varit.

Höstterminens första Junior Open sker redan 14-16 sept.

 

Den 25/8 blir det en aktivitesdag i klubben med start 11.00 då kommunens alla barn födda 2004-2005 erbjuds en gratislektion med våra duktiga tränare. Sedan följer en play and staykurs och dagen avslutas med prova på spel för allmänheten kl 14.00.

 

Hallmattan i form av ..Dura first line... las in på fyra dagar av 2st tyska mattexperter som kom på onsdagen och började jobba på torsdagen och var klara på söndagen i början av juni 2010. Verkar som det komfortabla textilunderlaget passar de flesta spelartyper. Ljudnivån har dämpats med yterligare några decibel samt sko och bollslitaget är i stort sett försumbart.

 

Servicedelen har under många år varit i behov av upprustning. Precis nyligen har de förhatliga glasrutepelarna (4st) blivit borttagna och ersatts av enbart 2st 4m långa och 165cm höga splitternya härdade 6mm rutor. Mannen som gjort det gedigna hantverket heter Erik Wright. Senare i höst kommer väggarna att fräschas upp så att publik, ledare, föräldrar och spelare möts av stilrena vita ytor precis som det ska vara då vi pratar om den vita sporten.

 

Ja nu har OS i London avslutats. Sthlm OS 1912 var stilbildande med en strikt förkortad tävlingsperiod där idrottare från världens alla hörn från vilt skilda idrotter tillsammans samlas under den Olympiska fanan. Sen går det inte att sticka under stol med att olympiska spelen i modern tid skapats av aristokrater och militärer främst från det Brittiska imperiet. Vissa ansåg att även KRIG gick under kategorin idrott. Britterna uppfann och moderniserade en hel del olika bollspel för överklassen som avkoppling och rekreation i slutet av 1800-talet. Många av idrotterna som fanns med under London OS härstammar från den tiden. Den sk amatörregeln har levt kvar ända in på 80-talet. Syftet med att OS enbart skulle vara för amatörer härstammar troligtvis från Olympiska kommitténs konservativa idéer troligtvis en kvarleva från början av 1900-talet för att hålla borta vanligt folks deltagande.

Jim Thorpe som vann 1912 i både femkamp och tiokamp blev fråntagen sina olympiska guld och slutade sitt liv i misär då han proffsförklarades då han tagit emot pengar i en helt annan idrott nämligen Baseboll. Senare blev våra löpare Hägg, Andersson och Waern proffsförklarade. Ingemar Syenmark fick inte deltaga i något mer OS efter 1980 pga olympiska kommitténs gammalmodiga regler

 

Även jag har fått vara och bevittna ett Olympiskt spel på plats. Detta skedde 1988 i Seul Korea. Jag köpte en billig biljett i Bangkok med China airlines. Fick bo en natt på airport hotell i Thaipe innan jag anlände. Gjorde sällskap under spelen med en schweizare som jag träffade på planet. Pratade även med en engelsman som sa att han var ...proud to be brittish. Hur som helst så bodde jag jag hos en fd Kungsängenbo vid namn Chang. Hälften heter Chang och resterande 50 procent heter Lee i Korea..........

 

För mig blev det helt fantastiska 3 veckor i Korea. Spelade även lite tennis med en koreansk tränare som ville att jag skulle spela en dubbelturnering med honom. Vi kommunicerade via tolk eftersom han inte kunde engelska och jag var värdelös på koreanska. Kom även ihåg att man fick lämna färdigskrivna Chang heroglyfer till resp taxichaufför då man skulle åka någonstans. Annars fungerade kolektivtrafiken förträffligt som det ska göra i minijapan.

Det blev även lite autografskrivande på arenan då koréanska skolelever frågade mig eller uppmanade mig: ....sign please. Då var det bara att ta fram pennan eftersom jag antagligen såg ut som en friidrottare västerlänning som jag var i mina gröna gurkbyxor.

 

Tror att jag var fem hela dagar på friidrottsarenan. Fick se det mesta typ: Mr Ben Johnsons hundra meterslopp i kamp med Calle Lewis och Linford Christie som sedemera vann i Barcelona-92. Såg även på plats Edwin Moses sista OS, Patrik Sjöbergs bronshopp, tiokamparen Thomsson som bröt staven mitt i upphoppet. Damer blev det också: Florence Griffith Joyner, Jacke Joyner Kersie, Heike Drechler för att nämna några.

Hade kamran med och plåtade många idrottare. Historien har emellertid sin gång och några dagar senare åkte Ben dit för doping och kom sedan aldrig tilbaka i samma form. Florence finns inte längre med oss i jordelivet.

 

Första veckan blev det mycket tennis med bla Mecir och Edberg. Fick även se 18-åringarna Steffi Graaf och Gabriella Sabatini in action på träning vilket var väldigt trevligt.

Artistisk gymnastik med bla starka rumänska tjejer, velodromcykling och fotboll mellan Nigeria och Australien fick jag även uppleva.

 

Andra veckan blev det mycket friidrott kryddat med kvartsfinalen i fotboll mellan Brasilien och Argentina. Bebeto och Romario spelade för Brasilien även om de då var relativt unga och okända. Ett minne för livet var den stämning man kände under prisutdelningen då medaljörerna och nästan 100 000 pers på läktaren andäktigt lyssnade på resp guldmedaljörs nationalsång.

 

Nu när man på TV har sett OS i London kan man tycka att mycket är hoptryckt. Jättemånga grenar, klasser och idrotter koncentrerat och kompakt under två veckor. Skyttegrenar, BMX-cykling, trampolinhoppning mm hinner man inte med att se på TVn. Klart att det går att titta på i efterhand men det är inte riktigt samma sak.

 

En sak är ändå klar. Idrottens syfte med att manifistera ett evenemang för jordens alla folk med alla typer av etniska grupper alla tillsammans i fredens tecken är något unikt och något som vår värld behöver. Sen kan man diskutera storleken på evenemanget. Bara några få länder och städer i världen klarar av denna typ av jättearrangemang.

 

Under OS i Berlin-36 fick en viss Adolf Hitler en tankeställare då en atlet från en lägre stående ras (enligt Hitlers syn på saken) vid namn Jessie Owens plocka hem guld på guld. Hitler gav sig emellertid inte utan fortsatte med sitt syndabockstänkande genom sitt behandlande av judar och andra övergrepp genom ockuperande av andra länder, krig mm.

 

En av värdnations största idrottare under London OS Mo Farah som vann både 5000 och

10 000m kom från Mogadishu i Somalia som 8 åring till England. Intressant eftersom de flesta löpare från Afrika kommer från Etiopien och Kenya. Under år av evolution har anlagen för långlöpning utvecklats i vissa regioner i Afrika. På samma sätt har anlagen för sprintlöpning utvecklats på andra platser i Afrika. Intressant att forska vidare var slavarna kom från som skeppades över Atlanten till Västindien från Västafrika.

 

Det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl stämde bla in på Saudiarabiens enda/första kvinnliga idrottare som sprang 800m försök på 2.43. 40 sek efter segraren.

 

Intressant: Felix Sanchez som vann 400m häck hade på hundradelen samma tid som när han vann OS i Aten 2004. 47.63. Oerhört stark comeback efter många skadefyllda år.

 

Sen får vi hoppas att Jamaicalöparna..........har rent mjöl i påsen..........

 

Lite kuriosa:

Även här i Sverige 2012 finns ett Nazistparti. Svenskarnas Parti heter dom och de har liknande hakkors som en viss Adolf hade och polisen ger dem demonstrationstillstånd på olika platser i Sverige. Oftast urartar det hela och det blir direkt konfrontation med motdemonstranter. Men gott folk. Vi får vara vaksamma i den tid vi lever i. Främlingsfientlig propaganda blomstrar ute i Cyberrymden. Nazisterna 1936 hade ingen tillgång till varken Ipad eller PC och det var väl knappast någon förutom Nostradamus som visste vad som komma skulle tre år senare 1939........ändå blev det som det blev.

 

 

 

 

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bengt » Adel, Präster, Borgare & Bönder:  ”Enda glädjepunkten idag är Johanna larsson (54 på rankingen). F.ö. ingen svensk ..”

  • Dick L » Pink Floyd:  ”Gunnar, Jag hade det stora nöjet att av min son få "Dark Side of the Moon" i jul..”

  • mitchel ramnesjö » Det sociala arvet:  ”en sak jag har sett filmen har själv inte använt droger men har en mycket svår u..”

  • morgan » Pepparkaks-Åström:  ”Hej!! Undrar lite över rötterna till Nordmaling och efternamnet Åström”

  • Putte Pingis » Det sociala arvet:  ”Författar-karriär nästa Gunnar? Fortsätt skriv. Länka till Facebook så man inte ..”

Bloggarkiv