Vasan

Vasaloppet Öppet Spår Må 28/2.

 

Ja på själva 25 årsdagen av Sveavägen 1986 med tragedin Dekoroma, Tunnelgatan, Olof, Grand etc åkte jag Vasaloppets Öppet Spår.

Efter ett antal lopp med början 1983 på Wassbergskidor och Tomas Magnussons alustavar från Falun 1974 och tiden 5.44 med mestadels diagonalteknik har det blivit ett antal 90 kilometer mellan Sälen och Mora för mig. Hade ett uppehåll på 18 år till 2001 då det var 25 minus i starten och 33 grader i det berömda köldhålet Tennäng och minus 18 vid målet i Mora och med dåliga skidor hade jag ytterligare ett uppehåll till 2004.

 

Sedan 2004 har det blivit kontinuerliga resor varje år upp till Berga by för mig. 2008 samt 2009 dessutom dubblering med både Öppet Spår och riktiga Vasan. I år var förhållandena och upplägget helt perfekt. Det var emellertid riktigt kallt i starten. Minus 16 och som vanligt kallt i Tennäng minus 18 mellan Mångsbodarna och Risberg. Hade vallat för ca minus 5 men glidet var helt perfekt för mig. Hade krafter kvar så jag kunde till och med kosta på mig att staka så gott som hela vägen uppför Lundbäcksbackarna.

 

Sista biten melan Hökberg och Eldris fick jag dessutom sällskap av 2st träningsåkare som jag hade intressant konversation med. Efter obligatoriska kaffeslurken i Eldris fick sällskap med en elitledsåkare vid namn Adam Steen från Falun som körde stakintervaller inför sitt Vasalopp på söndag.

 

Kan verklighen rekommendera Öppet Spår till alla glada skidåkare som tränar kontiuerligt och vill ha ett ett litet äventyr i 90 kms härlig skidterräng. Inte alls samma stress som Vasaloppetssöndagen och eftersom inte så många befinner sig i spåret kan man åka i sin egen takt även om man ska vara uppmärksam på den klassiska första backen som tar en del must av en. Efter 87 kms skylten och det bär utför så har man en härlig stakning på myrarna fram till Mångsbodarna. Sedan lite stigning från Tennäng till Risbergkontrollen. Öppna marker över bla sjöar till Evertsberg. Utför igen till Lundbäckbackarna innan Oxberg. Sedan har man bara lite stigningar kvar innan Hökberg ca 18 km till mål. Efter det är det bara att lite på sina armar och staka in till målet i Mora. Tiden blev 5.20 precis som jag förutspådde några dagar innan.

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bengt » Adel, Präster, Borgare & Bönder:  ”Enda glädjepunkten idag är Johanna larsson (54 på rankingen). F.ö. ingen svensk ..”

  • Dick L » Pink Floyd:  ”Gunnar, Jag hade det stora nöjet att av min son få "Dark Side of the Moon" i jul..”

  • mitchel ramnesjö » Det sociala arvet:  ”en sak jag har sett filmen har själv inte använt droger men har en mycket svår u..”

  • morgan » Pepparkaks-Åström:  ”Hej!! Undrar lite över rötterna till Nordmaling och efternamnet Åström”

  • Putte Pingis » Det sociala arvet:  ”Författar-karriär nästa Gunnar? Fortsätt skriv. Länka till Facebook så man inte ..”

Bloggarkiv