Radiokaka

Jaha Gott folk, nu måste man ändå till slut trots allt fatta pennan och skriva ihop lite. Önskar att man haft Tomas Tranströmers kraft i pennan. Så här i vintermörkret som just nu mer påminner om ett tungt höstmörker kommer min inspiration inte från Nobelpristagaren Tomas Tranströmer, inte heller från Joseph Brodsky utan mer från Jonas Alströmer. Vet inte mycket om den killens skrivkunnighet men han införde i alla fall inte potatisen till Sverige som allmänt påstås utan det gjordes utav 1600-talets hemvändande 30-årigakrigssoldater.

Alströmer var förmodligen ändå en av de första som började med potatisodling i Sverige 1723.

 

Potatis är en stor källa av kolhydrater kryddat med en dos C-vitamin som idrottare i alla länder behöver. Efter önskemål från en schläkting förra året vid den här tiden då jag mest var en gnutta nojig och skrev om lussekatter och pepparkakor tyckte emellertid kusin Bengt-Åke att jag på Hörnan avslöjade receptet på den berömda Radiokakan som gjordes av bla moster Signe en gång i tiden. Det visar sig att Radiokakereceptet nått offentlighetens ljus sedan länge. Bla tillhörde radiokakan en av höjdpunkterna på 50-talet.

 

För några år sedan kom jag på mig själv att jag var fruktansvärt sugen på något gott. Hade en minnesbild av att min mor ett antal gånger i mitten av 60-talet och sporadiskt fram till 70-talet plötsligt från tomma intet trollade fram en ischokladblandning som med mariekexets speciella arom kittlade de flestas smaklökar på ett imponerande sätt.

Jag fick i detta ögonblick ett inspierande kreativt infall och har därefter tillverkat ett antal Radiokakor som jag även spontant levererat under Juletid till min dotters tenniskompis mamma och även till min egen mamma uppe i Nordmaling.

 

Radiokakan härstammar från1920-talet. Man ville ha något att äta samtidigt som radion var i sitt spädbarnsstadium och man behövde ett tilltugg som inte störde de andra lyssnarna. Namnet Radiokaka kom just därifrån, ett ljudlöst andäktigt kollektivt tuggande från forna tiders vardagsrum.

 

Det finns många olika varianter på Radiokaka. I bland används blockchoklad i andra recept kakaopulver. Gemensamt för alla recept är dock den stora mängden kokosfett som blir fantastiskt gott blandat med choklad, ägg och mariekex.

Det har under historiens gångna lopp spekulerats om att kokosfettet tillhör det mest onyttiga livsmedel man kan stoppa i sig. På senare år har myten till stor det vänts i och med

skidskytten Björn Ferrys diet bestående av en stor mängd fett. Multisportare, ultratonlöpare och Vasaloppsåkare som dagligen bränner ca 8000 kalorier är en bit Radiokaka inget som avskräcker, snarare tvärtom eftersom fett står för en stor del av bränslet för dessa uthållighetsfenomen.

 

Till alla läsares glädje kommer inom kort Hörnans första gästskribent att göra sina första formuleringar i en betraktelse där huvudfigurerna borde vara oerhört glada om de kommer över stora mängder Radiokakor i sin dagliga utövning.

 

Just nu pågår den årliga Nobelfesten. Inga större skandaler att vänta som när Milton Friedman fick sitt ekonomipris och en överförfriskad student öppet demonstrerade i Blå hallen och Kungen därefter myntade orden: It could have been worse.

Madeleine lär nog inte våga sig på sin icke reglementsenliga klänningurringning samt den obligatoriska glassen lär nog inte bytas ut mot några skivor Radiokaka. Nobeltraditionen lever vidare även utan Radiokaka.

 

Gott folk. Här är receptet som jag begagnat mig av.

250g kokosfett-smält och låt svalna.

2 ägg och 3 dl florsocker vispas.

1 dl kakao rörs i ägg-sockersmeten.

Blanda i kokosfettet, obs ej för varmt.

Häll smeten i en avlång form täckt med plast alt bakplåtspapper.

Varva chokladsmet med mariekex (ungefär som man gör lasagne.

Ställ i kylen för att stelna.

Går utmärkt att stoppa i frysen för att sedan ta fram då man är sugen på något gott.

Radiokaka passar under alla årstider. Inte så högtidsberoende som bla lussekatter, kräftor och surströmming.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bengt » Adel, Präster, Borgare & Bönder:  ”Enda glädjepunkten idag är Johanna larsson (54 på rankingen). F.ö. ingen svensk ..”

  • Dick L » Pink Floyd:  ”Gunnar, Jag hade det stora nöjet att av min son få "Dark Side of the Moon" i jul..”

  • mitchel ramnesjö » Det sociala arvet:  ”en sak jag har sett filmen har själv inte använt droger men har en mycket svår u..”

  • morgan » Pepparkaks-Åström:  ”Hej!! Undrar lite över rötterna till Nordmaling och efternamnet Åström”

  • Putte Pingis » Det sociala arvet:  ”Författar-karriär nästa Gunnar? Fortsätt skriv. Länka till Facebook så man inte ..”

Bloggarkiv