Adel, Präster, Borgare & Bönder

Adel, Präster, Borgare och Bönder var något vi fick lära oss i skolan. Den typen av Politik finns inte längre. Samhället och olika typer av värderingar ändras ständigt. Så är det också inom idrotten. Populära idrotter poppar upp och barn dras till samma sporter som sina idoler. När televisionen kom på 60-talet med 1st kanal och sedemera (hela 2 kanaler) i ytterligare nästan 20 år innan 3:an och fyran kom såg den genomsnittlige Svensson mer än 50% av hela TV-utbudet., Det som fanns var TV, tidningar och radio.

Numera är datorn med sociala medier, spel och nyheter  även en stor kunskapsinhämtare. Vill man ha reda på något är det bara att googla eller gå in på Wikipedia.

Tidigare fick man kolla upp Bibliotekets öppettider och inhämta historska uppgifter. Bla kollade jag upp Pekka Vasalas berömda lopp i Finkampen 1972 där han var mycket nära världsrekordet på 800m.

 

Numera finns som sagt många TV-kanaler. Tennis hittar man på betalkanaler. På gratiskanalerna kan man på sin höjd se någon Davis Cup match. Då blir rekryteringen till landets tennisklubbar en helt annan. Det var annorlunda på 60-talet då Björn Borg slog sina slag på familjens garageport efter att ha sett Janne Lundquist och grabbarna på TVns enda kanal och sedemera Mats Wilander och Stefan Edberg som sett Björn Borg på en av TVns båda kanaler 10 år senare. Ytterligare 10 år senare satt Tomas Enquist, Björkman och Norman och tittade på Wilander och gänget. Björn var 50-talist, Stefan 60-talist och Kulti 70-talist. Vad har vi nu? Jo, Söderling som 80-talist. Var har vi då 90-talisterna?

 

Det råder andra värderingar i dag. Förebilder hämtade från exempelvis Big Brother (där förresten en Nordmalingsbo vann i år). fanns inte på samma sätt under 60-80 talet. Att öppet svära, förtala andra, allmänt glorifiera alkoholen i form av Kungarna från Tylösand och även genom den högre medelklassens utsvävningar på Gotland och festandet i Båstads tennismetropol gagnar knappast heller idrotten.

 

I dag är mycket uppbyggt kring snabba klipp (Lapidius, Snabba Cash) där långsiktlighet och kontinuerlig träning får en mindre betydelse. En regelbundendet tränad idrottare får endorfinkickar. En Stureplansfreak hämtar sina kickar från nattsudd med droger och alkohol.

 

Dagens utrustning bland individuella idrotter har ändrats betydligt. Då jag tävlade i längdskidor i början av 70-talet hade så gott som alla tjärade träskidor för ca 100-200:- hemma i garaget som de kunde plocka fram när det var dags för skolmästerskapet. Numera krävs det dubbla utrustningar skate/klassiskt med en kostnad på ca 10 000:-. Lägg till att skor, skidor, stavar är färskvara då ungdomarna växer så är dert naturligt att bara de mest hängivna från välbärgade områden sysslar med skidåkning i dag. Urvalet blir mindre och konditionsidrotterna tappar mark.

 

De som tävlar i tennis i dag har mer börjat likna de som spelade tennis innan TVn kom med Janne Lundquist och Björn Borg. Rekryteringen sker från välbärgade yrken. Söner och döttrar från kapitalförvaltare, mäklare, bankmän och egna företagare. Stadsjeepar, BMWs i senaste årsmodeller rullar in på vid olika tennistävlingar runt om i landet. Sveriges bolltalanger väljer oftast enklare lösningar. I fotboll, innebandy, handboll kräver man oftast bara ett par regelmentsenliga skodon att ha på fötterna och transporterna till matcherna sker gemensamt och man kan i princip spela match samma vecka som man börjat träna.

I dag är det också högre träningsdoser inom lagidrotterna. Specialiseringen sker tidigare och barn och ungdomar har inte tid att utöva flera idrotter samtidigt. Då får ofta tennisen stryka på foten eftersom inlärningsperioden är så lång. Vad man oftast glömmer är att tennisenn också är en färdighet precis som att lära sig cykla och simma. Alla basfärdigheter har man nytta av om man ska fortsätta sin elitsatsning eller bara vill motionera senare i livet. Den sk motoriska banken där kroppen lagrar olika färdigheter och rörelser av allehanda slag är en oerhört viktig komponent inom samtliga idrotter.

 

Tennisens tävlingsmoment har inte förändrats särskilt mycket de senaste 50 åren. Samma typ av utslagsturneringar förekommer för att de högst rankade för samma penning ska få ihop ca 5-10 timmars matchträning/turnering. Ca 50% av de övriga spelarna får i snitt spela ca 1 timme för samma erlagda startavg.

 

Bilden är tagen 1965 av min Pappa. Kommer fortfarande ihåg att jag redan då var intresserad av tennis men fick inte se dåtidens stora spelare typ Janne, Santana Emersson och Stolle. Jag huserade i stället på Båstads nedre banor i egenskap av kombinerad barnvakt lekkamrat åt mina yngre kusiner tillsammans med min Mamma. Sedemera har jag dock fått se många trevliga proffsmatcher både i Båstad, OS och Stockholm Open.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bengt » Adel, Präster, Borgare & Bönder:  ”Enda glädjepunkten idag är Johanna larsson (54 på rankingen). F.ö. ingen svensk ..”

  • Dick L » Pink Floyd:  ”Gunnar, Jag hade det stora nöjet att av min son få "Dark Side of the Moon" i jul..”

  • mitchel ramnesjö » Det sociala arvet:  ”en sak jag har sett filmen har själv inte använt droger men har en mycket svår u..”

  • morgan » Pepparkaks-Åström:  ”Hej!! Undrar lite över rötterna till Nordmaling och efternamnet Åström”

  • Putte Pingis » Det sociala arvet:  ”Författar-karriär nästa Gunnar? Fortsätt skriv. Länka till Facebook så man inte ..”

Bloggarkiv