Pepparkaks-Åström

Jo. Nu när Julen närmar sig med stormsteg och vi ännu en gång får kyla, blåst och snö under de kommande helgerna hoppas jag att några av er tar chansen att besöka får fina tennishall och klistra på en röd kupong och spela på vårt eminenta Dura firstline 1200 matta.

 

Drar ännu en nostalgisk historia. Denna gång också från 70-talets mitt. En sommarkväll då jag spelade på Mo:s rödmålade asfaltsbanor, 9km utanför Nordmaling kom det en pappa fram till mig och frågade om jag kunde slå några slag med hans son. "Kan du slå lite med en Pär?"

-Javisst sa jag. Vi spelade bara en boll och den gick en bra bit över 100 tillslag och killen som jag spelade mot hette Per Åström och var vid den tidpunkten 9år. Det visade sig att hans Pappa Bengt kallades PeparkaksÅström i folkmun och ägde då Nyåkers Pepparkakor tillsammans med sin bror.

Jag såg redan då att Per var en stor bolltalang. En kort tid senare pressade den unge Per självaste Joakim Nyström i en skol-DM match uppe i Lycksele. Sedemera blev det också Kalle Anka i Båstad och även Landslag för Nyåkerssonen Per.

 

Så här i efterhand är det intressant med den då rådande tidsandan. Pappa Bengt Åström ringde mig ett antal gånger vintertid och frågade om jag kunde spela med en Pär (Pär betyder potatis på Ångermanlandsbondska). Jo, nu till saken. Bengt sa så här:Kan du spela med Per i dag? Vi får tajma in Ingemar Stenmark. "Han kör förståke... klocka........ 10.50."

 

Jag besökte också familjen Åströms sommarstuga i Bäcknäset med tillhörande tennisbana vackert belägen utanför Bredvik vid Bottenvikskusten ca 10 km från Nordmaling.

Spelade även matcher mot både pappa Bengt och Per i hemvändarturneringen Mo Open som allmänt kallades den enda tennisturnering som Björn Borg aldrig vunnit.

 

Då Pat Cash vann Wimbledon 1987 blev det en helsida i Västerbottens Kuriren. Inte om Pat Cash men om Per Åström. Det stod att Per har slagit Pat Cash! Det visade sig också vara sant. Per Åstöm slog Pat Cash i en Juniormatch som 16 åring runt år 1980.

 

Nu visade sig det också att Per är årskamrat med en känd smålänning som varit världsetta och året efter 1987 vann tre st grandslamturneringar av fyra möjliga vars förnamn börjar på M. Någon som kan dra till med en gissning om vem jag menar?

Hårdast möjliga konkurrens om vem som skulle vinna Junior-SM således.

Per Åström vann ändå Junior SM sista gången som 18-åring men då utan några av sina årskamrater som redan börjat spela på ATP-touren. Det fanns en kille till också bland 64:orna som spelade bra tennis. Henke Sundström heter han och vann Davis Cup 1984 efter att ha besegrat Ivan Lendl, MCEnroe och Connors."Alla vi som älskar Henke klappar nu....."

 

Efter sin vinst i Junior SM la Per mer eller mindre racketen på hyllan.För gott tror jag?

Historien visar ändå att man kan komma långt i det man företar sig om man bara har ett riktigt intresse och talangen som krävs.

 

Nyåkers Pepparkakor blev vinnare i pepparkaksprovsmakningen som gjordes av DN den här veckan. Tydligen har de samma recept framtaget 1952 fortfarande. En mycket känd fotograf vid namn Sune Jonsson kommer också han från den lilla byn Nyåker (ca 25 km från Nordmaling) som i många år var känd för sin tågstation mellan Mellansel och Vännäs.

 

Önskar alla Bloggäsare en riktigt God Jul med denna lilla historia............................

 

 

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bengt » Adel, Präster, Borgare & Bönder:  ”Enda glädjepunkten idag är Johanna larsson (54 på rankingen). F.ö. ingen svensk ..”

  • Dick L » Pink Floyd:  ”Gunnar, Jag hade det stora nöjet att av min son få "Dark Side of the Moon" i jul..”

  • mitchel ramnesjö » Det sociala arvet:  ”en sak jag har sett filmen har själv inte använt droger men har en mycket svår u..”

  • morgan » Pepparkaks-Åström:  ”Hej!! Undrar lite över rötterna till Nordmaling och efternamnet Åström”

  • Putte Pingis » Det sociala arvet:  ”Författar-karriär nästa Gunnar? Fortsätt skriv. Länka till Facebook så man inte ..”

Bloggarkiv